WANDELINGEN:

 

HOME EVEN VOORSTELLEN DOEL BEHANDELING WANDELINGEN WORKSHOPS
AGENDA BHET EN RING KOSTEN EN VERGOEDINGEN KRUIDEN CONTACT
 
 

Het is leuk en leerzaam om met een groepje mensen de natuur in te gaan. Ik verzorg kruidenwandelingen in onze eigen tuin en in de natuurgebieden in de omgeving.

Heeft u al eens stilgestaan bij de geneeskracht van de Paardebloem of de Braam? Ook Weegbree, Berk of Madeliefje brengen ons meer dan u denkt.
U zult nooit meer “zomaar” door de natuur wandelen zonder te beseffen dat er veel mogelijk is met planten.
De natuur krijgt voor u een andere waarde.

Er zijn diverse mogelijkheden.

hele plantbladhele plantbloem

Madeliefje

 

 


Wandeltocht en vaartocht:

In de Wieden is er een prachtig wandelgebied op het terrein van Natuurmonumenten. Bij het bezoekerscentrum
De Wieden is het “Laarzenpad”. Het loopt dwars door het moerasgebied, u wandelt door het riet, ziet een stukje moerasbos.
Onderweg vertel ik u over de wilde kruiden die wij tegenkomen. Juni is een hele mooie periode in de natuur: er bloeien veel wilde planten. In augustus kunt u al zien hoe de zomer overgaat in de herfst: met bessen en hoog waaiend riet.
De wandeling wordt begeleid door 1 of twee deskundige kruidenvrouwen.
Denk aan geschikte waterdichte schoenen of laarzen! En muggenmiddel tegen de Mitzen (Miggins) of muggen in het muggenseizoen.
Na de wandeling is er aansluitend een boottocht met een stille boot van Natuurmonumenten met uitleg van een gids over het gebied.

We varen over de Wieden, zien hoe groot het hoogteverschil is met de omgeving, ervaren de planten- en dierenwereld in dit mooie watergebied. Er zijn Zwarte Sterns, Aalscholvers en nog veel meer. Door de afwisseling van riet, natwatergebied en water zijn er heel veel soorten dieren en planten te bewonderen.

Volgens Natuurmonumenten is het “een gebied met meren en verrassende kolkjes, langzaam dichtgroeiende sloten, rietlanden en geheimzinnige moerasbossen. Een avontuurlijk gebied om te ontdekken, maar ook met rustige plekken om stil van te genieten.”.

Er is een aanbod met en zonder lunch, afhankelijk van de vertrektijd. Voor meer informatie: zie het onderdeel agenda.

  

Nationaal Park Weerribben-Wieden
De Wieden, foto van Natuurmonumenten

 

 


Rondleiding door de kruidentuin:

Op afspraak kunt u een rondleiding krijgen door onze mooie tuin. Er is een aparte kruidentuin met bijzondere kruidenplanten.
In een ander deel is te zien hoe goed “kruiden” in een natuurlijke tuin groeien en bloeien. Ook in de moestuin zijn veel kruiden te bewonderen.

U kunt, afhankelijk van het jaargetijde, bijvoorbeeld proeven van de Vlierbloesemsiroop, een bloemetje eten en ervaart u de geur van verschillende planten.

Ik vertel u over de signatuurleer: de uiterlijke kenmerken van een plant geeft aanwijzingen over de geneeskrachtige werking. Ook krijgt u informatie waar de plant voor gebruikt kan worden, welk onderdeel van de plant een goede werking heeft. Vaak is niet bekend dat veel planten die we kennen als tuinplanten, geneeskracht hebben.

Omdat kruidachtigen in de winter in rust zijn is de tuin op zijn mooist in mei, juni, juli en augustus. Uiteraard is bezoek op een ander tijdstip ook mogelijk. 
Voor deze activiteit kunt u zich individueel opgeven of met een paar mensen. Voor ieder is er gelegenheid om vragen te stellen, omdat we in kleine groepen gaan.

Regelmatig staat de rondwandeling in de natuurlijke tuin op de agenda. Ook op aanvraag kan ik voor u een rondwandeling organiseren.

Bent u nieuwsgierig geworden naar kruiden? U kunt meedoen aan een workshop met lunch. Zie ook daarvoor het onderdeel: agenda.

 

     

 Foto's van de eigen tuin worden binnenkort op de website gezet!

 

 


Wandeltochten Voorsterbos:

In het vlindergebied van het Voorsterbos staan veel wilde geneesplanten. Langs de dijk groeit Smeerwortel in allerlei kleuren. U vindt Klein hoefblad in het natte gras waar de wilde koeien grazen.

Er is een wandeling die start bij de sluis van Kadoelen. Het is een bomenrijke omgeving: ook bomen hebben  geneeskracht. Ik zal met u een aantal bomen en planten bespreken. Ondertussen wandelen we in een prachtig natuurgebied.
De afwisseling van dijk, bos, weide en brede en smalle paden, zorgt voor veel dieren en planten: Natuurmonumenten heeft de voorwaarden geschapen voor veel vlinders en die zie je in de zomer steeds meer in het gebied.

De andere tocht start bij de haven in Kraggenburg. Deze wandeling in het Voorsterbos gaat langs zeer oude populieren, u komt een poel tegen waar veel kikkers zijn, we wandelen langs de vaart en door een stuk dennenbos.
In het bos groeit de Gelderse roos, de Kardinaalsmuts en ook hier is Klein hoefblad te vinden en natuurlijk veel andere, interessante planten.

De wandeling duurt 1,5 tot 2 uur. Houdt rekening met elk weertype!
De tocht wordt begeleid door een deskundige kruidenvrouw, die u ook vertelt over het natuurgebied waar u in wandelt.

Voor deze activiteit kunt u zich individueel of met een groep opgeven. Belangstelling? Ga naar het onderdeel: agenda.
Op verzoek kan ik ook voor u een wandeling organiseren op een andere datum en in overleg ook op een andere plek.


bloeiwijzehele plantbloeiwijzezaad
Smeerwortel

Voor data en programma: zie het onderdeel: agenda.