AGENDA:

 

HOME EVEN VOORSTELLEN DOEL BEHANDELING WANDELINGEN WORKSHOPS
AGENDA BHET EN RING KOSTEN EN VERGOEDINGEN KRUIDEN CONTACT
 
 

 

AGENDA WIEDENKRUID:

Na de vakantie is het tijd voor een nazomerprogramma. Hierbij ons nieuwe aanbod. Ook in de herfst is er nog veel te beleven in de natuur.                                                                                    RESERVEREN: annettegroothuis@wiedenkruid.nl of: 06- 28152859. Bij aanmelding s.v.p. uw telefoonnummer vermelden, dan neem ik contact met u op.                                    

 

DAGTOCHT: ZATERDAG 11 SEPTEMBER: 10.30 uur tot 15.30 uur.

WANDELING TERREIN NATUURMONUMENTEN EN BOOTTOCHT OVER DE WIEDEN NAAR DWARSGRACHT:

Start: Natuurmonumenten De Wieden, Beulakerpad 1, 8326 AH Sint Jansklooster.

We verzamelen bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. We wandelen tussen het riet en  steken over met voetpontjes. Het prachtige watergebied van De Wieden ziet u vanaf het water. Door de combinatie van wandeling en vaartocht krijgt u een goede indruk van het natuurgebied.

Onder leiding van een of twee gidsen gaan we het laarzenpad lopen. Onderweg wordt stilgestaan bij allerlei geneeskrachtige planten en bomen. U zult verbaasd staan hoeveel waardevolle planten groeien in dit natuurgebied. Er worden verhalen vertelt vanuit de geschiedenis over kruiden en hun gebruik.

Aansluitend neemt u de boot van Natuurmonumenten en ziet u het natuurgebied de Wieden vanaf het water. De drie uur durende tocht onder leiding van een gids van Natuurmonumenten gaat over de Wieden, naar het waterdorp Dwarsgracht. U gaat aan land om het trilveen te voelen en bijzondere planten te zien.

De wandeling duurt 1,5 uur tot 2 uur. U heeft waterdichte schoenen of laarzen nodig! Kosten: 5 euro per persoon, inclusief een speciaal hapje en drankje. Als u lid bent van Natuurmonumenten betaalt u 3 euro voor de wandeling. Omdat het leuk is om informatie met elkaar uit te wisselen, bestaat een groep maximaal uit 12 personen. Omdat de totale excursie een aantal uren in beslag neemt, raad ik u aan zelf een lunchpakket mee te nemen.

De boottocht reserveert u bij natuurmonumenten op: www.natuurmonumenten.nl/content/vaarexcursies. De kosten voor leden zijn 8 euro, voor niet-leden: 12 euro. De boten zijn open boten, denkt u aan regenkleding en/of paraplu. Op hun website wordt aangegeven  hoeveel plekken er nog zijn in de boot.

Nog even voor de duidelijkheid: het totale programma kost voor leden van natuurmonumenten; 8 en 3 = 12 euro. Voor niet-leden komt het op: 12 en 5 = 17 euro. Zou u willen overwegen om lid of donateur te worden van natuurmonumenten? U helpt zo bij het in stand houden van deze mooie natuur en u heeft korting bij alle activiteiten. U kunt ook deelnemen aan 1 onderdeel van de tocht: de wandelroute of de boottocht.

 

WANDELING KRUIDENTUIN, THEE EN PROEVERIJ:

ZATERDAG 25 SEPTEMBER: 14.00 uur tot 16.00 uur, Leeuwte 62 A, Sint Jansklooster.

We gaan de kruidentuin bezoeken van Wiedenkruid, waarbij uitleg wordt gegeven over bloemen, planten en bomen in de natuurlijke tuin en de moestuin. Er wordt verband gelegd tussen kruiden, de producten in de winkel waar de geneeskrachtige stof van het kruid in zit en gezondheid. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en is mede afhankelijk van uw vragen en opmerkingen.

Daarna is er een proeverij van een aantal soorten kruidenthee of sap en andere eigengemaakte producten uit de natuur: bijvoorbeeld kruidenpasta van wilde kruiden, vlierbessenjam, afhankelijk wat buiten voorhanden is op dat moment. 

Kosten: 6 euro per persoon.  Reserveren: annettegroothuis@wiedenkruid.nl, 06- 28152859. Bij aanmelding s.v.p. uw telefoonnummer vermelden, dan neem ik contact met u op.                                    

 

RONDLEIDING TUIN, LUNCH EN WORKSHOP: GOUDSBLOEM, SMEERWORTEL EN TIJM:

ZATERDAG 2 OKTOBER: 11.00 uur tot ongeveer 15.00 uur.

Om 11 uur wordt u verwacht aan de Leeuwte 62 A in Sint Jansklooster.  

Eerst is er een rondleiding door de tuin en de moestuin: u ziet hoe de kruiden groeien en er wordt verteld welke planten en bomen geneeskrachtig zijn. Neemt u een notitieblok mee als u informatie wilt opschrijven. Er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen. 

Vanaf 12.30 uur wordt de lunch genuttigd, ondertussen krijgt u informatie over de kruiden die vandaag de hoofdrol hebben. Centraal staan deze dag: GOUDSBLOEM, SMEERWORTEL EN TIJM.

Goudsbloem is een plant met een krachtige energie: de oranje bloem helpt tegen virussen, ontstekingen en versnelt de huidgenezing. Smeerwortel groeit regelmatig in het wild en bloeit met witte, lila of paarse bloemen: de wortel geneest spier- en peesproblemen. De geurende tijm is heerlijk in het eten, gezond voor luchtwegen en spijsvertering.  

Bij de lunch kunt u kruidenthee proeven, zijn er kruidenprodukten van het seizoen, zowel van "wilde" als van gebruikelijke keukenkruiden. De lunch is vegetarisch, u krijgt salade, een gerecht met pompoen: soep of een ovengerecht en broodjes. Speciale wensen zoals een dieet, graag vooraf doorgeven.

Na de lunch, gaat u zelf aan de slag met de kruiden. U kunt drie producten zelf maken: u leert smeerwortelcreme te maken, kunt naar keuze kruidenazijn, kruidenolie, kruidengeurspray of voetenzout maken. U krijgt alle recepten na afloop van de workshop mee.

Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt de workshop op het huisadres van Wiedenkruid of elders gegeven. Laat uw e-mail adres en telefoonnummer achter, dan laat ik u dit weten.

Kosten: lunch en workshop: 30 euro per persoon. Groepsgrootte maximaal 6 personen.

            

 

WANDELING VOORSTERBOS KRAGGENBURG:

Zaterdag 9 oktober: 11.00 uur tot 12.30 uur.

Vertrek bij gebouw Natuurmonumenten: ingang: Kraggenburgerweg.                                                  Gids: Annette Groothuis.

Onderweg wordt er door de gids stilgestaan bij de kruiden en bomen, de geneeskracht van planten.  Ook is er tijd voor  verhalen vanuit de geschiedenis van de geneesplanten.
U zult met andere ogen naar de natuur kijken!

De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Er wordt in een rustig tempo gewandeld, regelmatig wordt stilgestaan bij bomen en planten.

Aan het eind van de tocht krijgt u een speciaal drankje en hapje.

Kosten: per persoon: 5 euro. Groepsgrootte maximaal 12 personen.

Als het weer wat minder mooi is, denkt u aan regenkleding. De wandeling gaat gewoon door!

 

 

 


hele plant

stengel en blad

bloeiwijze
Harig wilgeroosje


hele plant

stengel en blad

bloeiwijze
Harig wilgeroosje


hele plant

stengel en blad

bloeiwijze
Harig wilgeroosje

  
hele plant 

stengel en blad

Harig wilgeroosje